– BØRGEFJELL PÅ TVERS, 17.-22. MARS 2024

BØRGEFJELL GIR OG BØRGEFJELL TAR. Sånn er det bare.

Vi kan også i 2024 tilby deg en unik mulighet til å bli med på en guidet tur i den storslagne, vinterkledte naturen i Børgefjell. Gjennom tilnærmet urørt villmark er dette en tur som garantert vil sette spor i deg!

Vi har økt varigheten på skituren til fem dager. Dette gjør vi for at vi skal ha god tid underveis og at det skal bli en fin tur for alle selv om vi skulle få hardt vær eller tøffe snøforhold.

KUN ÈN LEDIG PLASS PR 28/1-24 !!!

FORBI KJUKKELEN, MARS 2022

Børgefjell ligger på grensen mellom Trøndelag og Nordland og er vår nest eldste og en av våre mest kjente nasjonalparker. Her er det fortsatt uberørt villmark, stillhet og man kan ferdes alene med naturen og opplevelsene i dagevis. Parken ligger oppunder polarsirkelen og byr dermed på et barskt klima og landskap. Det finnes få spor etter mennesker i parken, og vi benytter telt til overnatting på turen. Naturen er enestående vakker og fiskevannene som er kjent for sin gode ørretbestand, ligger på rekke og rad. Vi løser fiskekort før vi drar og slår hver dag leir ved et fiskevann så langt det lar seg gjøre.

OM TUREN:

TIDSROM:

17.-22. MARS 2024

ANTALL DELTAKERE: DET ER 12 PLASSER PÅ TUREN OG MINIMUM 6 DELTAKERE FOR AT TUREN SKAL BLI GJENNOMFØRT.

Det vil avholdes et Teamsmøte med deltakerne ca to uker før turstart.

Total lengde på turen er ca 60 km. Vi benytter telt til overnatting og vi har utstyret vårt med i hver vår pulk.

I prisen ligger det innbakt overnatting hos Utpå Neset i Trofors første natta. Busstransport fra Trofors til startsted på Tomasvatn og fra endestasjon i Harvassdalen og tilbake til Trofors er inkludert i prisen.

Det er mulig å låne telt fra Barents Outdoor, og pulk fra Fjellpulken.

Turen starter hos UTPÅ NESET i Trofors og vi møtes på kvelden 17/3-24 for informasjonsmøte, gjennomgang av utstyr, fordeling av fellesutstyr og pakking av pulker. Neste dag blir vi kjørt til Tomasvatn, ca 6 mil sør om Trofors. Vi skal krysse nasjonalparken på tvers og går 10 -18 km hver dag, og bruker god tid gjennom den vakre naturen. Vi deler på fellesutstyr som reserveski, isbor og sikkerhetsutstyr. Våre turledere er lokalkjente og har fokus på at du som deltaker skal føle deg trygg og godt ivaretatt. Etter fem dager på ski avslutter vi turen på Sjåneset i Harvassdalen hvor vi blir hentet og kjørt de åtte milene tilbake til Trofors.

Det er fint om du har noe erfaring med å være i fjellet over flere dager, men våre kunnskapsrike turledere vil uansett få deg trygt gjennom denne turen. De vil også lære bort mange lure triks underveis. Det finnes veldig lite mobildekning i området, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Deltagerne må ha med personlig utstyr i henhold til utstyrsliste.

Se UTSTYRSLISTE

VED TIPLINGAN. LITT UNDER TO MIL IGJEN AV TUREN

DAGSPROGRAM :

Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet og planlagt rute grunnet vær og vind som vi ikke rår over. I Børgefjell nasjonalpark utøves det fortsatt reindrift og vi er forpliktet til å hensynta dyreliv. Hvis vi må endre rute underveis er alle utveier fra Børgefjell like vakre.

FORBEREDELSESDAG: .

17.MARS: OPPMØTE I TROFORS

Vi møtes hos UTPÅ NESET kl 18.00 for informasjon, gjennomgang av utstyr og bekledning. Vi pakker pulker og fordeler fellesutstyr slik at de er klare til neste dag. Vi tar tidlig kveld for en god natts søvn.

– TURDAG 1, 18.MARS: Tomasvatn – Orrekvatnet

Første etappen går med buss fra Trofors til Tomasvatn. Her starter skituren med feller på skiene og en noe bratt oppstigning til Storelvhøgda som ligger på grensen til nasjonalparken. Herfra er det flott utsikt inn til fjellene og det mer åpne og slakere terrenget. Vi kjører ned fra høgda, over Storelva og mot Orrekvatnet. Her finner vi oss et egnet leirområde i østenden av vatnet.

– TURDAG 2, 19.MARS: . Orrekvatnet – Jengelen – Lille Kjukkelvann

Fra Orrekvatnet får vi litt stigning de første kilometerne før vi glir ned til Jengelen og Jengelhytta. Herfra kan vi se langt innover Børgefjellet i alle retninger. Etter lunsj går vi videre mot Lille Kjukkelen og nattens leirplass.

– TURDAG 3, 20.MARS: . – Lille Kjukkelvann  – Store Kjukkelvann

Vi pakker leiren og starter dagens etappe til Store Kjukkelvann. Har du flere typer feller til skiene, kan det være bedre å sette på noen som glir bedre i dag. Når vi først er kommet inn i parken er terrenget snilt, det går i slake stigninger opp til Store Kjukkelvann. Landskapet er åpent og er været riktig vil vi i dag ha en fantastisk utsikt mot Børgefjellets dronning – Kvigtinden på 1699 moh. Det er sjelden å møte folk og vi må sette våre egne spor. Det bør nytes med gode pauser underveis før vi på ettermiddag campen i nordenden av Kjukkelvann. Vi borrer også her noen hull for fisking mens vi lager oss middag.

– TURDAG 4, 21.MARS: . – Store Kjukkelvann – Vestre Tiplingen

Vi er på turens høyeste punkt rundt 850 moh, og forlater den åpne naturen for å gå slakt nedover til Vestre Tiplingen som også er et godt fiskevann på 670 moh. Landskapet blir trangere med Gapsfjellet på 1165 moh på den ene siden og mot nord ligger både Måskarfjellet og Simskarfjellet som troner vel 1300 moh. Vi spiser lunsj underveis og bruker dagen godt. I dette området kan vi også få se rein, fjellrev og mer fugl ettersom vi kommer lenger ned i fjellet. Dagene er lange og lyse så vi har godt med tid. Vi setter leir i nærheten av Tiplingen Skogstue øst i vannet og nyter turens siste middag i camp, forhåpentligvis i en flott solnedgang.

– TURDAG 5, 22.MARS: . – Vestre Tiplingen – Sjånes

Vestre Tiplingen avløses av Østre Tiplingen og når vi nærmer oss sivilisasjon passerer vi flere hytter som ble satt opp før området ble nasjonalpark. Vi tar oss nedover dalen og møtet med skogen gjør det enklere å gå på selve Tiplingelva så mye som mulig. Ved Sjånes venter skyssen som skal ta oss tilbake etter 5 dager i villmarka. Vi får en flott kjøretur gjennom Susendal og Hattfjelldal videre og tilbake til Trofors. Dersom gruppa ønsker det avslutter vi turen med en felles middag på Trixie på Trofors.

– Hjemreise

Hvis noen ønsker kan vi legge til rette for overnatting på UT PÅ NESET natten etter gjennomført tur. Dette er ikke inkludert i prisen.

KVIGTIND SETT FRA TIPLINGAN UNDER TUR 2, 2022

PRAKTISK INFO:

VANSKELIGHETSGRAD

Turen gjennom Børgefjell nasjonalpark er middels krevende og egner seg for normalt godt trente, skiglade folk som har noe erfaring fra vinterfjellet. Har du ingen erfaring fra å sove ute i vinternatta vil vi anbefale å teste dette først, men denne turen er under normale forhold en fin tur for deg som ønsker å lære mer om lengre vinterturer. Ønsker du i forkant å bli tryggere på vintertur, kan vi anbefale vårt «Grunnkurs langtur vinter» på Hedmarksvidda

Det forutsettes god fysikk: Dvs at deltakerne ved turstart er i stand til å trekke pulk på
40-50 kg i inntil åtte timer hver dag. Gangfart ca tre km/t på det som regnes som normalt føre. Vi tar korte pauser med påfyll av vått og tørt hver halvtime.
Arrangøren kan bidra med tips og oppfølging i forhold til enkel trening for å komme i fin form til turen. To-tre økter i uka i 8-10 uker fram til turstart gjør susen!

TURLEDERE

OLE MORTEN STØRSETH og TOR-GUNNAR SKIBAKK

UTSTYR

Det forutsettes at deltakerne har utstyr som er tilpasset og egnet for denne type tur. Turleder har anledning til å nekte deltaker å delta på turen dersom vedkommende har med mangelfullt utstyr eller hvis den fysiske tilstanden ikke er på det nivået turen krever. Deltaker kan av samme grunn bli bedt om å avbryte turen underveis. Dersom turleder må ta denne avgjørelsen, må deltaker dekke de utgiftene som måtte komme til for arrangøren og deltakeren selv som følge av dette. Arrangøren har mulighet til å bistå med noen utstyr dersom man gir beskjed i rimelig tid.

For de som ikke har pulk stiller FJELLPULKEN med et antall komplette lånepulker.

BARENTS OUTDOOR stiller vintertelt til låns for deltakere som ikke har egnet telt. Ved lån av telt må man påregne at man kan måtte dele dette med en annen deltaker.

Vi har multifuelbrennere til låns for de som ikke har selv.

VÆR OG ANDRE FORBEHOLD

Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet og rute grunnet vær og vind som vi ikke rår over. Det finnes tilnærmet ingen mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Det utøves reindrift i området og vi kan måtte endre rute underveis for å hensynta dyrene. Det gjør ingenting – det er like vakkert uansett hvilken vei man tar.

LENGDE PÅ TUR

Skituren er på ca 60 km og vi skal gå 10-18 km pr dag. Vi benytter telt til overnatting og har utstyret med oss i pulk. Alle må dra eget utstyr samt deler av felles utstyr og proviant.

REISEN TIL OG FRA

Trofors ligger ved E6 ca seks mil sør for Mosjøen hvor nærmeste flyplass ligger. Til Trofors kommer man enklest med bil eller med tog (sj.no). For de som ønsker å ankomme med fly er det Widerøe som opererer flyplassen i Mosjøen (wideroe. no). Bussforbindelse derfra til Trofors.

FORSIKRING

Vi anbefaler at du tegner vanlig ulykkes-, avbestillings- og reiseforsikring som dekker denne type tur i tilfelle uhellet er ute. Dette er som regel noe de aller fleste bør ha, og en årlig forsikring er ofte mye rimeligere enn å kjøpe for hver enkelt tur.

DELTAKERAVGIFT kr 9900,-

VÅRE BETALINGSBETINGELSER

FULLFØR DIN PÅMELDING HER

PÅMELDINGSFRIST 15/2-24.

For spørsmål TA KONTAKT

INKLUDERT I PRISEN

 • Skitur 5 dager i Børgefjell nasjonalpark med alle tillatelser, forsikring osv
 • Overnatting en natt hos UTPÅ NESET
 • Lånetelt fra BARENTS OUTDOOR for de som ikke har eget egnet telt.
 • Lånepulk fra Fjellpulken (pulk, drag, sele) for de som ikke har egen.
 • Lån av multifuelbrenner for de som ikke har egen. Brennstoff IKKE inkludert.
 • Transport fra Trofors til start på Tomasvatn
 • Transport tilbake fra Sjånes til Trofors
 • Lunsj og middager på skituren, 11 måltider (REAL turmat)
 • Fellesutstyr (sikkerhetsutstyr, kokeutstyr og øvrig utstyr iht. liste).
 • Lokalkjente og trivelige guider med lang erfaring og fokus på godt vertsskap
 • Utfyllende utstyrsliste
 • Oppfølging av turleder fram mot turen
 • Teamsmøte med turleder og de andre deltakerne ca to uker før turstart

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Reisen til og fra Trofors.
 • Overnatting i Mosjøen/Trofors etter turen dersom man ønsker det.
 • Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrsliste)
 • Frokost fem dager (vi sender ut oppskrift på frokost til turdagene).
 • Måltider før og etter turen utenom program
 • Drikke til måltidene
 • Personlig snack, sjokolade, nøtter osv til turen
 • Personlig reise-/ulykke-/avbestillingsforsikring
 • Eventuell fellesmiddag på Trixie etter turen

TIL TOPPEN